Natečaj za šole

Likovni, literarni in fotografski natečaj:
LOKALNO PRIDELANO IN NA DOMAČI MIZI POSTREŽENO

Vljudno vabljeni k sodelovanju!

Spodbujamo otroško ustvarjalnost, skrbimo za naravo in živimo zdravo. Otroke želimo s tem natečajem navdušiti nad pristnimi domačimi okusi lokalno pridelane hrane. Želimo vplivati na prehrambene navade otrok in s tem zdravje otrok. Zdravju prijazna in redna prehrana nas krepi, preprečuje bolezni in vpliva na naše sposobnosti za delo, učenje, šport in igro.

Lokalno pridelana zelenjava zagotavlja kratko pot od njive do krožnika, prav zaradi tega je sveža, bolj polnega okusa in vsebuje več hranljivih snovi, vitaminov in mineralov.

S svojimi izdelki bodo otroci predstavili svoj pogled na zdravo, lokalno pridelano hrano, pri ustvarjanju bodo potrebovali poln krožnik domišljije, eno žilico ustvarjalnosti in veliko mero vitaminov.

Leto 2021 je razglašeno za Mednarodno leto sadja in zelenjave.

Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano (sadje in zelenjava spadajo med hitro pokvarljivo blago in zato so pomembni primeren transport, skladiščenje in njihovo shranjevanje tako v trgovini kot v gospodinjstvu). Hkrati želijo spodbuditi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in bolj učinkovitega prehranskega sistema. Po priporočilih FAO in WHO (Svetovne organizacije za zdravje) predstavljajo sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane, zato priporočilo da naj bi odrasla oseba pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, kot tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil.

S kakšnim izdelkom lahko sodelujete?

• Z likovnimi deli v katerikoli risarski, slikarski, grafični ali kombinirani tehniki.
• S kakršnim koli literarnim delom (stripom, kuharskim receptom, pesmijo, zgodbo, …).
• Fotografijo (velikost max 5 MB, en avtor lahko sodeluje z največ 3 fotografijami).

Sodelujete lahko tudi z izdelki, ki ste jih že ustvarili v letošnjem šolskem letu.

 

Teme natečaja

• Moja najljubša zelenjava
• Naj pridelek iz domačega vrta
• Istrska kulinarika na domači mizi

 

Kdo lahko sodeluje

Na natečaju lahko sodelujejo učenci in učenke osnovnih šol iz območja LAS Istre (šole iz občin Ankaran, Izola, Koper in Piran). Sodelujejo lahko učenci z individualnim izdelkom ali ves razred s skupinskim izdelkom. Natečaj lahko poteka pod mentorstvom, v okviru osnovne šole ali samoiniciativno s strani posameznika. Na natečaj se prijavlja posameznik s svojim lastnim prispevkom lahko pa v okviru šole in prispevke pošlje mentor.

Oddaja izdelkov:

Vaše likovne in literarne izdelke pošljite na naslov: Live green z.o.o., Spodnje Škofije 11 e
6281 Škofije. Fotografije pošljite na e-naslov: info@live-green.si

Rok oddaje je 31. maj 2021.

Ne pozabite zapisati vseh podatkov o avtorju dela – obvezno uporabite prijavnico, ki je priložena na koncu razpisa.

Nagrade in podelitev nagrad:

Najboljša dela bodo razstavljena. Upamo, da bomo zaradi ukrepov preprečitve širjenja koronavirusne bolezni lahko izvedli sklepno prireditev z razstavo in podelitvijo nagrad. V kolikor to ne bo možno, bomo izvedli spletno razstavo del na spletni strani www.live-green.si in www.kz-agraria.si.

 

Nagrade za najboljša dela:

  • 3 x zaboj sadja in zelenjave za 3 najboljše skupinske izdelke
  • 10 x gajbica sadja in zelenjave za 10 najboljših posamičnih izdelkov
  • vsi izdelki, ki bodo izbrani za razstavo, prejmejo priznanje
  • priznanje dobijo tudi najboljši mentorji

 

Komisija:

Prispela dela bo ocenila štiričlanska komisija:

  • Metka Beber, prof.lik.um.
  • Denis Topolnik, predsednik zadruge Live green z.o.o.
  • Patricija Pirnat, vodja proizvodnje KZ Agraria Koper
  • Tanja Verhovnik, direktorica podjetja Verus d.o.o.

Organizator:

Organizatorja natečaja za osnovnošolce sta Live Green – center za trajnostni razvoj, z.o.o. Spodnje Škofije 11 e, 6281 Škofije in KZ Agraria Koper, z.o.o.ul. 15. maja 17, 6000 Koper. Natečaj poteka v okviru projekta LAS ISTRA: VZPOSTAVITEV RAZVOJNEGA IN UČNEGA CENTRA SLOVENSKE ISTRE (akronim operacije: VRT PURISSIMA).

 

Na koncu pa še:
Avtor z oddajo del na natečaj soglaša z razpisnimi pogoji in s tem, da se njegovi podatki uporabijo v namene obveščanja in objavljanja o razstavi.
Z oddajo del avtor soglaša in potrjuje, da organizator natečaja lahko uporabi njegova dela za promocijske namene v vseh tiskanih medijih in elektronskih medijih brez predhodnega dovoljenja avtorja ali plačila.
Z oddajo del postane lastnik del organizator natečaja. Del ob koncu natečaja organizator ne bo vračal.
Vsak avtor bo prejel obvestilo o rezultatih po e-mailu, ki ga je navedel ob prijavi, rezultati pa bodo objavljeni tudi na spletnih straneh organizatorjev.

 

Razpis in prijavnica za natečaj: